Wat is het gevaar voor het humaniseren van huisdieren


Het lijkt ons vaak dat huisdieren kleine (of niet) kleine mannen zijn: iedereen begrijpt het, ze kunnen het gewoon niet zeggen. Enerzijds zijn dit manifestaties van antropomorfisme, een neiging om dieren te begiftigen met puur menselijke kwaliteiten. Aan de andere kant hebben we niet zo fout, zegt gedragsscheiding Sharon Kattts.

Sharon Kattts bestudeert al vele jaren de relatie tussen mensen en dieren en helpt de eigenaren van huisdieren om de kenmerken van hun gedrag te begrijpen. Volgens haar is onze neiging om hen het vermogen toe te schrijven om te denken, voelen en handelen op dezelfde manier als we niet helemaal fout zijn. Als we zeggen: “Het paard lacht. De hond was beledigd. De kat is jaloers “, we hebben gedeeltelijk gelijk.

Dieren, vooral huishoudelijke, kopiëren echt sommige menselijke kwaliteiten – alleen om een ​​gemeenschappelijke taal bij ons te vinden. Niettemin moeten we niet vergeten dat ze allereerst de dieren zijn waarmee de instinct leidt.

Waarom zijn ze anderen

“Ik kan me nauwelijks herinneren aan welk moment ik stopte met het alleen als dieren beschouwen en ze begon te behandelen als mensen. Misschien op negenjarige leeftijd, toen ze een lijst maakte van een verjaardag die werd uitgenodigd en voor het eerst de beste vriend van Perka-a Yellow-Green Parrot binnenging,.

Of misschien gebeurde dit later, ongeveer twaalf jaar oud, toen mijn ouders me ervan overtuigden dat onze vele familie schildpadden aan het plaatselijke zoölogische centrum moesten worden toegeschreven, zodat ze in het algemeen wonen. We deden dat, maar rood, de oudste van hen, draaide zich plotseling om en kroop ons naar de auto. Ik betaal nog steeds, onthoud dit. Maar ik vermoed nog steeds dat dit gebeurde toen ik veel ouder was, en ik denk dat ik deze lijn bewust overstak. En keek niet rond. Nog altijd.

Het was toch, want in de kindertijd was ik erg bang voor honden. De grootte deed er niet toe. Het belangrijkste is dat ze tanden hebben! Theoretisch kon elke hond mijn hand aaien, zoals de eerste, die ik probeerde te aaien in een bleke twee jaar oud. Op 30 -jarige leeftijd beet ze nog steeds, zozeer zelfs dat ik naar het ziekenhuis moest gaan.

Toen begon ik over honden te lezen. Ik wilde erachter komen wat er in vredesnaam zo goed over hen over hen heeft. Voor mij was het een kwestie van leven en dood, omdat ze me volkomen walgelijk voor me leken: de slobberry, zinken, blaffen van ‘s morgens voor een hap.

Dat al deze mensen, inclusief mijn ouders, bij honden vinden en hoe ze bijna alle homosapiens overwinnen – natuurlijk naast mij? Ik moest het weten! In één woord, ik nam zelfopleiding op. Ik heb gelezen over hondengedrag. Over hondenpsychologie. Over de gezondheid van honden. Draaide de bergen van artikelen over de training van honden, rassen en de geschiedenis van hondenfokkerij. Uiteindelijk, voornamelijk vanwege mijn nieuwsgierigheid, kwam ik op het punt dat ik een hondenblogger werd.

Langzaam, maar zelfverzekerd, begreep ik de magie van de aantrekkingskracht van het uiterlijk van Canis lupus Familyaris. De fractuur kwam toen ik ontdekte dat ik in een mooie teckelpuppy kneep: nu is hij drie jaar oud en hij woont bij mijn ouders. Zijn naam is Gordon, en naar mijn mening houdt hij van mij. Hij loopt overal achter ons aan, hij is enorm geïnteresseerd in wat we doen en wat we eten.

Ame г vanaf г vanaf усwoord устаеkomst, скат loopleiding пrijf прололоintey, оU начdel. Hij kan eenzaamheid niet tegen en wil dat zijn ouders altijd in zijn gezichtsveld zijn, maar het is meteen moeilijk om beide bij te houden. Er zijn er overal veel van. Heel, veel – mijn neef op drie jaar oud gedroeg zich op dezelfde manier.

Op een mooie dag kreeg ik een bericht op Instagram (een extremistische organisatie verboden in Rusland), waarvan de auteur een zeer belangrijk detail aangaf. Ze redeneerde over mijn favoriete onderwerp – veel dieren lijken op mensen, alleen bedekt met wol, veren, schelp of schalen. Sleutelwoord – het lijkt erop. Maar eigenlijk is het dat niet. Het zijn dieren.

De behoefte aan aanpassing

Dit is gemakkelijker te realiseren, het kijken naar wilde dieren. Neem bijvoorbeeld een papegaai. Het zou nodig zijn om te controleren hoe Corella zich zal gedragen in natuurlijke leefomstandigheden: zijn hand benaderen en uitbrengen in de hoop dat hij de nek zal mopperen en vervangen om te worden gestreeld.

Ja, droomde. In het beste geval zou ik zo dichtbij kunnen komen om te zien dat deze vogel echt Corella is voordat de hele kudde zijn vleugels in afgrijzen dichtslaat en omhoog streeft, een enorme, geplukte bicentrale roofdier ontvlucht. Dus het zou moeten zijn. Laten we nu het gedrag van Wild Corell vergelijken met het gedrag van mijn huis, handleiding, gekweekt in de warmte en een genegenheid van twintig jaar corella Karlushi.

In het begrip van Karlushi is alles wat er in de buurt is van hem, inclusief ik. Ik ben zijn kudde, moeder, vriendin, ik ben zijn hele wereld. Als hij een menselijke welp was, zouden psychologen zeggen dat hij “pijnlijke genegenheid” voor mij heeft. Hij houdt heel veel van mijn ouders en wanneer we ze bezoeken, elke keer dat hij zich op zijn gemak voelt in een van hen op zijn schouder.

Maar als ik de kamer verlaat, begint de vogel het hart te schreeuwen en doet het totdat ik terugkeer. Het hysterische gedrag van Karlushi zou zeker als abnormaal worden beschouwd als een klein kind in zijn plaats was. Maar het is volkomen natuurlijk voor Corella van elke leeftijd, omdat het kuddes is en alleen voor hen blijft, bijna hetzelfde als een outcast worden.

Daarom maak ik me geen zorgen wanneer Karlusha schreeuwt als ik uit het zicht verdwijn. Dit is niet lang. Hoewel ik, indien mogelijk, probeer het mee te nemen. Ik leg de papegaai niet uit dat “moeder nu zal komen”. Hij zal dit nooit begrijpen, omdat zijn DNA een beschermende functie heeft waarmee ik niet kan en niet wil vechten. Ik denk dat dit was wat de bovengenoemde auteur uit Instagram (een

extremistische organisatie verboden in Rusland) werd bedoeld toen ze eraan herinnerde dat huisdieren geen mensen zijn, hoewel ze zich volgens hun gelijkenis gedragen. “.

Sharon Kattts geeft nog een prachtig voorbeeld voor vergelijking: wilde honden of wolven en hondenhonden. Dankzij de wetenschap realiseerden hondenliefhebbers zich eindelijk dat ze zich in feite zo evolueerden op een manier om dichter bij mensen te komen.

Honden gezichtsuitdrukkingen, volwassenheidsindicatoren, sociale vaardigheden, voedselgewoonten en uiterlijk – dit zijn allemaal adaptieve tekenen die hen onderscheiden van de wilde voorouder Canis Lupus. Ze hebben ze geleidelijk overgenomen, in het proces om een ​​soort te worden, idealiter aangepast om naast een persoon samen te bestaan.

+ Leave a Comment